Ik zit klem

In Zaanstad komen we samen in actie tegen (huiselijk) geweld. Geweld is niet normaal, niet acceptabel en niet goed voor je gezondheid. Praat erover, want praten helpt. Of zoek hulp. Voor jezelf of een ander.

Zit je zelf in een lastige situatie?

Voel je je onveilig? Ben je bang voor je partner? Of wordt er thuis gescholden of met spullen gegooid? Dan kun je te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling. Deel jouw zorgen en zoek hulp.

  • Ga in gesprek met mensen om je heen, een vriend(in), buren, of iemand op school, lotgenoten;
  • Zoek hulp en ondersteuning bij Sociale Wijkteams, Centrum Jong of de huisarts;
  • Ga een anoniem gesprek aan met iemand van Open de Voordeur.

Bel of chat nu

Bel of chat gratis met Veilig Thuis: 0800-2000. Het Advies- en meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. 

Wat kan ik doen als omstander?

Slachtoffers die meewerkte aan de campagne geven aan dat zij mogelijk eerder geholpen waren geweest als mensen in hun omgeving in actie waren gekomen. Eén eenvoudige vraag kan een wereld van verschil betekenen: Hoe is het thuis voor jou?

Wethouder Jeugd Songül Mutluer: ‘Kennissen, familieleden, buren en anderen kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren en aanpakken van huiselijk geweld. Het bespreekbaar maken of alleen al laten weten dat je er voor iemand wilt zijn, kan het uit de taboesfeer halen. Het is niet altijd makkelijk, maar niets doen is geen optie. Want landelijk zit er in elke klas minstens 1 kind dat thuis te maken heeft met geweld en dat geldt ook voor 1 op de 20 ouderen.’

Over de campagne 'Ik zit klem'

Problemen of spanningen in huiselijke kring komen veel voor in Zaanstad. Het is belangrijk dat inwoners signalen van geweld (leren) herkennen. 

Daarom start gemeente Zaanstad met zeven andere gemeenten uit Zaanstreek-Waterland de campagne ‘Ik zit klem’ voor meer bewustwording van huiselijk geweld. Zij doen dat samen met GGD/Veilig Thuis en Open de Voordeur. Met waargebeurde verhalen laat de campagne de stem van slachtoffers, plegers en omstanders horen. 


"Voor het eerst in mijn leven deed ik zelf de deur op slot"

Het verhaal van Shanti (34 jaar) 

"Ik was 5 jaar toen we in Nederland kwamen. Hier is het geweld geëscaleerd. Gedachten en gevoelens onder woorden brengen, kunnen mijn ouders niet. Zij hadden veel met racisme en discriminatie te maken. Dat frustreerde hen. Ik was daarvan de dupe."

Lees het hele verhaal

“Ze weigeren mijn nieuwe naam te gebruiken”

Het verhaal van Phoenix (25 jaar) uit Zaanstreek-Waterland. “Ze snappen niet dat je als mens van mensen kan houden.”

"Mijn relaties en mijn geaardheid liggen lastig in de familie. De man van mijn moeder deed op verjaardagen niet anders dan er kwetsende opmerkingen over maken."

Lees het hele verhaal

Sonja deed alsof er niets aan de hand was

Sonja deed 15 jaar alsof er niets aan de hand was in haar gezin. Lees hoe zij langzamerhand klem kwam te zitten in de greep van een zieke, verslaafde man en uiteindelijk koos voor zichzelf.

“In het begin dacht ik wel: ‘Waarom wil hij niet samen in één bed slapen of knuffelen, maar buiten wel per se hand in hand lopen?’ Hij had ook liever niet dat ik met mijn collega’s afsprak na werk.”

Lees het hele verhaal

Tom: "Iemand moet toch iets aan mij gemerkt hebben?"

"Mijn broer was zo woedend dat hij gaten in de muur sloeg. Hij schreeuwde en schold ons uit. Ik was negen jaar en zo vreselijk bang." Het duurde jaren voordat Tom zich afvroeg of het bij hem thuis wel ‘normaal’ was. 

"Al die tijd vluchtte ik het huis uit. Zo probeerde ik te voorkomen dat mijn broer woedeaanvallen kreeg. Pas toen de buren aangaven dat ik wel erg vaak bij ze langskwam om bij te tanken, ben ik op zoek gegaan naar hulp."

Lees het hele verhaal


Louisa: 'Manipuleren deed ik veel'

“Ik begon die relatie niet vanuit liefde, maar omdat hij het graag wilde. Mijn leven bestond uit blowen en werken. Hij kon het niet waarderen, maar ik ging net zolang door tot hij me toestemming gaf om te blowen. Ik respecteerde daarin zijn grenzen totaal niet."

Louisa maakte veel kapot in haar relaties en raakte gewend aan een leven vol geweld. Hoe kwam ze erachter dat het eigenlijk ‘raar’ was hoe zij een ander klem zette?


Lees het hele verhaal

Dennis: "Hij leek de ideale schoonzoon. Toch was er iets"

“De onmacht als je de verhalen van je dochter hoort. Mijn vrouw en ik stonden al een beetje op scherp. Noem het een vaag onderbuikgevoel. Hij leek de ideale schoonzoon. Toch was er iets. We kregen er de vinger niet op."

Dennis en zijn vrouw Ank appten hun dochter Sanne om het uur. De bezorgdheid om haar veiligheid sloopte hen. Konden ze dan echt niets doen voor hun dochter?


Lees het hele verhaal

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl